Havens pryd

En have skal have kærlighed. En have skal have tid. En have skal have beskyttelse. Alle disse elementer kan en god, sund hæk være med til at tilføre haven. Og blandt de allerbedste af disse findes laurbærkirsebærhækken.

Den grønne kæmpe, der kan vokse sig op til fem meter høj, udgør den ansvarlige del af den smukke, afskærmede have. Den kan holde vinden på et minimum, den reducerer støjniveauet og den tiltrækker liv fra både insekter og fugle.

Et liv, der er med til at skabe grobund for mere liv i haven. Samtidigt kræver den ikke nogen omfattende arbejdsindsats.

Hvad er en laurbærkirsebærhæk?

Hækken er karakteriseret ved dens store, grønne blade, hvorpå creme-hvide blomster spirer i foråret. Det tiltrækker insekter, der finder et festmåltid i hækken. Derudover vokser der også røde bær, de såkaldte ”fuglebær”, der bliver sorte om efteråret.

Mange fugle, fra musvitten til stæren, er ivrige gæster ved det grønne tagselvbord, og det skaber et dynamisk liv omkring hækken, som ofte smitter af i resten af haven.

Hækken er hurtigvoksende. Faktisk kan den vokse med op til 60 cm. årligt. Derfor er laurbærkirsebærplanten også en ideel hækplante, da der allerede efter 4 år kan være mere end 2 meter hæk.

Hækken kan blive op til 5 meter høj, hvilket kan gøre den praktisk for mennesker, hvis have er lavt beliggende.

Man skal aldrig hvile på sine laurbær. Og pengene vokser slet ikke i kirsebærtræer. Heldigvis er det både billigt og hyggeligt at etablere en laurbærkirsebærhæk. Og når den først er plantet, da kræver den ikke meget arbejde.

Arter af laurbærkirsebærhæk

Der findes utallige arter af laurbærkirsebærhæk. Nogle klarer vinteren bedre end andre. Nogle vokser mere end andre. I denne guide har vi valgt at fokusere på tre arter.

Laurbærkirsebær Rotundifolia er karakteriseret ved sine store blade, som afskærmer haven særdeles godt. Bladene er ikke på visit, men forbliver grønne hele året rundt. Planten har en busket vækst, og den behøves ikke at skånes, når hækken skal studses. Den er hårdfør og qua dens hurtige vækst vil mindre ujævnheder ofte forsvinde hurtigt.

I den nyere, stærkere og nemmere afdeling finder vi laurbærkirsebær Novita. Dette er en ny form for laurbærkirsebær, der er blevet opdyrket med henblik på kvalitet. Plantens blade har en mere blank kulør, og den er samtidigt nem at holde. Således skal man blot regne med at klippe den 2 gange årligt. Som sin ældre bror er denne plante også hårdfør.

Med laurbærkirsebær Caucasica har man fundet en slankere og mere oprejst art af laurbærkirsebærplanterne. Denne art er yndet i haver, hvor hækken skal være en væg, snarere end en mur.

Den slanke plante afskærmer haven på elegant vis. Dog skal det om denne type nævnes, at den ikke er velegnet til dyrkning nær kysten.

Hvorfor vælge en laurbærkirsebærhæk?

Den bedste grund til at vælge en laurbærkirsebærhæk er kvaliteten. Hækken opfylder afskærmningsformålet med bravur. Dens højde gør den ideel hos lavt beliggende haveejere. Derudover kan den tage det meste af den støj, som måtte komme udefra.

Derudover er hækken nem at holde. Den kræver ikke noget fint håndelag, når der skal beskæres. Slutteligt må den også siges at være en økonomisk forsvarlig løsning.

En hæk kan ikke skabe en have. Men den kan give haven struktur. Og med en laurbærkirsebærhæk kan denne struktur også skabes på smukkeste vis.