Prøv gulvvarme i hjemmet

På en kold vinterdag giver det en dejlig og behagelig fornemmelse at kunne gå rundt på varme gulve. Efter et bad er det også skønt at kunne træde ud på et opvarmet gulv. Det er dog ikke kun en lunende følelse om fødderne, gulvvarme kan bidrage med.

I løbet af de seneste år er det blevet en stigende tendens, at flere og flere nybyggere fravælger radiatorer og tilvælger gulvvarme.

Det skyldes blandt andet, at radiatorer opad væggene undgås, hvilket kan gøre indretningen lettere. Det er dog ikke kun nybyggere, der kan se frem til at kunne udnytte gulvvarmens mange fordele.

Bor du i en bolig uden gulvvarme, har du mulighed for efterinstallation. Læs med i dette blogindlæg og bliv klogere på gulvvarme i hjemmet.

Hvilke fordele er der ved gulvvarme?

Står du overfor at skulle bygge nyt hus, eller overvejer du at efterinstallere gulvvarme i din nuværende bolig? Der er flere fordele ved gulvvarme, som kan være relevante at have med i dine overvejelser:

  • Gulvvarme giver en jævn varmefordeling, så du undgår kolde områder i gulvet, og det er slut med fodkulde. Den jævne temperatur bidrager derudover til et bedre indeklima.
  • Radiatorer får støv og snavs til at blæse rundt i hjemmet, hvilket gulvvarme vil minimere. Det giver for det første også et bedre indeklima, og for det andet kan du se frem til mindre og nemmere rengøring af dit hjem.
  • Du undgår radiatorer opad væggene. Det gør det lettere at indrette rummene og gør indretningen mere fleksibel. Du skal ikke tage højde for, at varmen fra radiatoren skal kunne komme ud i rummet.
  • Derudover vil du få nemmere ved at holde dine vægge rene og pæne. Samtidig skal gulvvarme ikke vedligeholdes, males og rengøres, som radiatorer skal.
  • Gulvvarme er mere energirigtigt, og du vil komme til at spare penge på varmeregningen. Det skyldes, at gulvet bliver én stor varmeflade og fremløbstemperaturerne vil være meget lave.

Hvordan kan du få eftermonteret gulvvarme?

Som nybygger er det forholdsvist nemt at vælge gulvvarme fremfor radiatorer eller andre varmekilder. Som nuværende boligejer er det dog muligt at efterinstallere gulvvarme. Det lyder måske som et større projekt, men det kan gøres uden at brække hele gulvet op. Der findes forskellige former for gulvvarmesystemer, du kan få monteret. Her er to eksempler:

  • Det ene system indbefatter, at gulvvarmen lægges oven på dit nuværende gulv. Efterfølgende bliver der lagt et nyt gulv oven på gulvvarmesystemet. Denne metode stiller dog krav til, at du har rigeligt med loftshøjde, da gulvet kommer op i et højere niveau. Derudover skal blandt andet døre og fodpaneler tilpasses, fordi guldhøjden bliver ændret.
  • Er du i gang med renovering af hjemmet, findes der særlige løsninger til at få monteret gulvvarme. Disse gulvvarmesystemer laves i dag i en forholdsvis lav tykkelse, men du skal stadig medregne et nyt lag gulv og dermed en højere gulvhøjde.

Du kan eftermontere gulvvarme på alle gulvtyper. Dog skal du være opmærksom på, at der er forskel på at etablere gulvvarme under eksempelvis et trægulv og et klinkegulv. Trægulves overfladetemperatur må ikke komme over 27 grader celsius. For at det kan overholdes, skal du være opmærksom på, at der stilles krav til din boligs isolering.