Rundt om gipsvæggen – vejledning og fifs til opsætningen af gipsvæg

Gipsvæggen er en bekvem og praktisk løsning til værelsesinddeling eller opbygning af indre vægge.

Få her et overblik over, hvad der duer, og hvad der er no go.

Når byggelysten pludselig melder sig, eller småbørn melder deres ankomst, og der pludselig er brug for et ekstra værelse i boligen, er gipsvæggen en populær løsning.

Det er der gode grunde til. For gipsvæggen udmærker sig ved fleksibilitet, isoleringsmuligheder og økonomiske fordele – både for fagfolk, den garvede håndværker og gør det selv-typen.

Rækken af fordele er lang, når det kommer til gipsvægge. Foruden at indgå på den ene eller anden måde i mange nybyggerier, er det samtidig en hurtig måde at etablere hele eller halvnye rum, når behovet opstår. Ikke mindst er den relativt hurtig at sætte op – i al fald i sammenligning med etablering af almindelig murstens- eller betonvægge.

Som det gør sig med håndværkerarbejde, sætter det nemt boligen på den anden ende, mens det står på, og det er derfor med at få overstået i en ruf. Så længe kvaliteten følger med.

Og det gør det ganske smertefrit, når bare der er tjek på remedierne og styr på processen. Nedenfor følger en række gode råd til opsætning af gipsvægge, og ting, du skal være opmærksom på – hvad enten du gør det selv eller får professionel hjælp.

Rigt med muligheder for nye rum

Lad bare tankerne og de ellers fjerne ideer til ny boligindretning løbe løbsk. Med gipsvægge er det nemlig ingen sag at lave nye rum, rumopdele eller anvende gipsvæggen på anden vis, når du køber ny ejendom. Det er lige før, det kun er fantasien, der sætter grænser – for gipsvæggen er vældig fleksibel.

Det skyldes, at gipsvæggen – i håndværksmæssigt regi – er i et materiel med gode tekniske egenskaber. Det vil sige, at det er nemt at arbejde med, og rammerne for kreativt brug derfor er bredere, end de ellers ville være. De kan have ry for at være skrøbelige, men den materielle kvalitet er efterhånden så stor, at de er stabile og rummer lang levetid, når først de er oppe.

Miljø- og energimæssige fordele

Nok er gipsvæggen tynd, men rent faktisk giver vægtypen mulighed for endnu bedre isolering end ved klassiske murstens- eller betonvægge.

Træskelettet, der gemmer sig bag gipsvæggen, giver nemlig bedre for endnu mere isoleringsmateriale end ellers – og dermed en bedre isolering. Det betyder en mindre varmeregning, men her stopper de økonomiske fortrin ikke.

Gipsvæggen er også billig at opføre. Den vejledende pris for 10 kvadratmeter ligger sædvanligvis mellem 5.000 og 10.000 kroner – afhængigt hvor tyk isoleringen skal være, og hvor mange lag gips, væggen skal bestå af.

Den typiske et-lags-gips finder også anden anvendelse end ved opsætningen af nye vægge. Er den gamle murstenvæg begyndt at blegne i forhold til resten, eller trænger indretningen til et friskt pust eller moderne, lyse linjer, kan et-lags-gips også bruges til at beklæde gamle vægge.

Metoden anevendes ofte, hvis tapetet slår revner, eller nedtagning af udateret tapet viser sig som et for stort stykke arbejde. Her kan et alternativ være en spritny gips-beklædning – der også giver mulighed for yderligere isolering.

Gør det selv med gipsvæggen

Er du typen, der dårligt kan lade boremaskine og rundsav ligge stille, når først muligheden byder sig, er opsætningen af gipsvægge en god mulighed for at få afløb for den indre håndværker.

Og det mest møjsommelige arbejde er faktisk i starten, hvor skellettet skal samles. Inden gipsen skal på.

Skellettet kan laves i både stål og træ, og det siger sig selv, trædelene er nemmere at udskære, tilslibe og have med at gøre, hvis du er uerfaren ud i projekter af den størrelse. Hold dog for øje, at stålprofilerne i et skelet af stål er en tand mere holdbare over for løbende ændringer i temperatur- og fugtforhold.

Når skellettet er tilpasset, er lokalet og væggens forhold, skal der påføres krydsfinerplader, inden isoleringen skal i spænd. Her kan det især anbefales at erhverve sig mineraluld, der er en hyppigt anvendt isoleringsform, eller papirisolering, der for øjeblikket fremhæves som et miljøvenligt alternativ.

Allersidste etape er at påmontere selve gipsvæggen, der skrues fast på krydsfinerpladerne.

Før du får set dig om, er væggen klar til at danne rammen om et nyt værelse eller huse flotte malerier på en strømlinet, hvid væg.